lundi 26 avril 2010

Conférences d'histoire du livre

Communiqué par István Monok

Frédéric Barbier a főiskolán
A ma élő egyik legnagyobb könyvtörténész tart előadásokat a Bibliotheca Eszterhazyana termében, az Eszterházy Károly Főiskola meghívására.
Frédéric Barbier, a könyvtörténet talán leghíresebb francia művelője, számos tanulmány és könyv szerzője. A könyv története és A média története című műveit olasz, portugál, spanyol, görög, török, kínai és magyar nyelvre is lefordították. Párizsban és Drezdában könyvtörténeti doktori iskolát működtet. Ő maga germanista is.
„Barbier szemléletének központjában az összehasonlító tanulmányozás áll. Ő még igazi könyvtörténész, akit a történet maga is érdekel (hogy össze tudja hasonlítani az egyes területek jellegzetességeit). Szemléletének másik jellemzője az, hogy a könyv történetét a társadalmi kommunikációs rendszerek változásában mutatja be. Az ő kutatási területe elsősorban a XVIII-XIX. század, ott folytatja, ahol mestere Henri-Jean Martin abbahagyta, az ipari forradalomnál (ettől függetlenül részt vett a franciaországi ősnyomtatvány-katalógus összeállításában, több helytörténeti kötete is megjelent Valenciennes könyvtörténetéről).” (Monok István)

Frédéric Barbier előadásai:
2010. április 26. 10 óra
Szent Amand könyvtára a középkorban
2010. április 28. 10 óra
Étienne Dolet a szerző, a könyvárus és a nyomdász
Helyszín: Eszterházy Károly Főiskola - Bibliotheca Eszterhazyana (Eger, Eszterházy tér 1. I. emelet, 214.)
Az előadások nyelve francia, tolmács kíséretével.
Cf: http://www.ektf.hu/ujweb/index_en.php?page=35&nid=1750

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire